Ο J.Pilates - γυμναστής στο επάγγελμα - γεννήθηκε στην Γερμανία, ενώ εν μέρει ήταν Ελληνικής καταγωγής. Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, επινόησε ένα σύστημα εφαρμογής ασκήσεων με αντιστάσεις, χρησιμοποιώντας τα ελατήρια από τα κρεβάτια του στρατού. Αρχικά συνέστησε ορισμένες κινήσεις ακριβείας, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο, τις οποίες εφάρμοσε στους τραυματισμένους στρατιώτες.
Η ιδιαιτερότητα της μεθόδου του, οφείλεται στην ίδια την ιδιοσυγκρασία του, ως πνεύμα και σώμα. Ήταν υποστηρικτής και μελετητής πολλών φιλοσοφιών ανά τον κόσμο, όπως της Ελληνικής και των Ινδουιστών (γιόγκα), ενώ ενστερνίστηκε πολλές αρχαίες Ελληνικές ρύσεις για την δύναμη του νου και του σώματος. Μετά τον πόλεμο, εφάρμοσε την μέθοδο του στην αποκατάσταση τραυματισμών σε επαγγελματίες χορευτές, με καταλυτική επίδραση στην ιδιαίτερη χάρη και αρμονία που χαρακτηρίζουν το ασκησιολόγιο της μεθόδου.
Ο J.Pilates εντόπισε, πράγμα πρωτοποριακό για την εποχή του, ένα λειτουργικό σύνολο που καλύπτει βασικούς μύες του κορμού, της κοιλιάς και της ράχης, το οποίο ονόμασε «powerhouse» - ο πυρήνας δηλαδή του σώματος. Πράγματι, η ιατρική έρευνα την τελευταία εικοσαετία έχει αναγνωρίσει ένα περίπλοκο ιδιοδεκτικό μηχανισμό σταθεροποίησης του σώματος, με τη συμβολή μιας άγνωστης μέχρι πρότινος εξειδικευμένης μυϊκής ομάδας – τους σταθεροποιούς μύες του κορμού («core stability muscles»). Έκτοτε, πολυάριθμες κλινικές μελέτες συμπεραίνουν ότι, η σύγχρονη καθιστική ζωή, η απουσία τακτικής σωματικής άσκησης και η μη εργονομική χρήση του σώματος, οδηγούν σε σταδιακή αδράνεια αυτών των μυών, με αποτέλεσμα τη χρόνια μυοσκελετική δυσλειτουργία ή/και τον σωματικό πόνο, που επιμένει παρά τις διάφορες συμπτωματικές θεραπείες.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Physio Kinetics, Κος Στέλιος Πετρούτσος, στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διατριβής του στο Πανεπιστήμιο Νοτίου Αυστραλίας, είχε την τύχη από το 2004, να γνωρίσει και να εμβαθύνει με τον μεγεθυντικό φακό της επιστήμης, στην μεθοδολογία του παραδοσιακού Pilates. Μέσω του ερευνητικού του έργου, ο Κος Πετρούτσος εντόπισε την αρνητική επίδραση της αρθρικής δυσλειτουργίας στην εκτέλεση των ασκήσεων pilates. Έτσι ανέπτυξε τη δική του μέθοδο - κλινικής εφαρμογής του pilates - για την δημιουργία αποτελεσματικών πρωτοκόλλων ασκήσεων, τα οποία στοχεύουν ανά περίπτωση, είτε στην αποκατάσταση ορθοπεδικών παθήσεων, είτε στην μυοσκελετική ευεξία και πρόληψη και φυσικά στην βελτίωση αθλητικών επιδόσεων.