Skip to main content
01 Απριλίου 2020

Children Pilates

Η μέθοδος Πιλάτες αποτελεί πλέον την πιο ασφαλή μέθοδο εκγύμνασης για αυτό συνίσταται σε όλες τις ηλικίες από 6 χρονών έως και τα βαθιά γεράματα. Σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα λόγω της έλλειψης άσκησης, τα οποία δυσχεραίνονται από την σχολική καθημερινότητα και η αλλαγή αυτής της πραγματικότητας κρίνεται αναγκαία.

Τα οφέλη της μεθόδου Πιλατες είναι ευρέως διαδεδομένα. Μερικά από αυτά είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος, η ευθυγράμμιση τυχόν μυϊκών ανισορροπιών μέσα από την ενδυνάμωση και ελαστικότητα που δίνουν οι ασκήσεις στους μύες. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Pilates από πολύ μικρή ηλικία ήταν ασθενικός σαν παιδί έχοντας άσθμα, ραχίτιδα, κακή στάση σώματος και ο ίδιος θέλησε να αγωνιστεί μόνος του ώστε να αλλάξει την εικόνα αυτή. Έτσι ασχολήθηκε με πολεμικές τέχνες, με την πάλη, με την γιόγκα, με την ενόργανη, το σκι και το μποξ. Η ενασχόλησή του με όλα αυτά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής του, ωθώντας τον στο να δημιουργήσει ένα ασκησιολογιο που περιελάμβανε ασκήσεις μέσα από όλα αυτά. Έτσι ήδη από τα 14 του χρόνια είχε ένα καλοσχηματισμένο σώμα έτοιμο να ποζάρει για ανατομικά περιοδικά της εποχής.

Η μέθοδος Πιλάτες αποτελεί πλέον την πιο ασφαλή μέθοδο εκγύμνασης για αυτό συνίσταται σε όλες τις ηλικίες από 6 χρονών έως και τα βαθιά γεράματα. Το ασκησιολόγιο αποτελείται από μια ευρεία γκάμα ασκήσεων που προσαρμόζεται ανάλογα με τον εκάστοτε ασκούμενο και τις ανάγκες του. Σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα λόγω της έλλειψης άσκησης, τα οποία δυσχεραίνονται από την σχολική καθημερινότητα και η αλλαγή αυτής της πραγματικότητας κρίνεται αναγκαία. Φανταστείτε πόσο ευεργετικές θα ήταν αυτές οι ασκήσεις για τα παιδιά που το σώμα τους συνεχώς αναπτύσσεται και ειδικά όταν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας το περνάνε καθιστά στα θρανία σκυμμένα πάνω από τα βιβλία, τους υπολογιστές, τα tablets κ.α. Για αυτό το λόγο το Πιλατες θα έπρεπε να πραγματοποιείται και να διαδίδεται παντού στα σχολεία, στο σπίτι, σε αθλητικούς συλλόγους γιατί τέτοιου είδους σωματική δραστηριότητα ενισχύει την νευρολογική ανάπτυξη και την πειθαρχία του σώματος και του νου.

Χάρη στο ασκησιολογιο που διέπει την μέθοδο Πιλατες θα μπορέσουν τα παιδιά να διαμορφώσουν ένα δυνατό κορμό, μέσα από την εκγύμναση των κοιλιακών και των μυών της πλάτης, με αποτέλεσμα να υιοθετήσουν μια πιο σωστή στάση στην απαιτητική καθημερινότητα τους και να νιώθουν πιο ανακουφισμένα. Ακόμα τα παιδιά θα βελτιωθούν στις αθλητικές επιδόσεις τους καθώς το Πιλατες παρέχει, μέσα από το ασκησιολόγιο, πέραν από την ενδυνάμωση των μυών και την επίγνωση του σώματος τους. Έτσι μαθαίνουν να κινούνται πιο αποδοτικά και με χάρη. Για παράδειγμα στο μπαλέτο θα δώσει ενδυνάμωση στους μύες όπου χρειάζεται και ελαστικότητα στους βραχυσμενους μύες, στο ποδόσφαιρο δυνατά πόδια, σταθερό πάτημα μέσω της ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που απαιτεί το άθλημα για την αποφυγή μελλοντικών τυχόν τραυματισμών, όπως είναι σύνηθες η ρήξη μηνίσκων, χιαστών. Αλλά και στο μπάσκετ μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας για την αποφυγή τραυματισμών όπως ένα διάστρεμμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που κάνουν κάποιο άθλημα όταν παράλληλα κάνουν και εκγύμναση με εστιασμένη ενδυνάμωση τραυματίζονται λιγότερο έως και καθόλου συγκριτικά με αλλά παιδιά που απλά έκαναν την κλασική τους προπόνηση.

Εκτός όλων των άλλων, για να πραγματοποιηθεί το Πιλατες χρειάζεται συγκέντρωση κατά την εκτέλεση των ασκήσεων έτσι το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να ελέγχει τη σκέψη του και αυτό μεταφέρεται στη σχολική του καθημερινότητα. Σύμφωνα με τον Pilates η σωματική άσκηση είναι η πρώτη προϋπόθεση της ευτυχίας. Τα οφέλη λοιπόν δεν είναι μόνο όσον αφορά την σωματική εξάσκηση αλλά και την εξάσκηση του νου. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που αναπτύσσεται μέσα από το Πιλατες και αυτό γιατί το ίδιο το ασκησιολογιο έχει βαθμούς δυσκολίας. Κάθε φορά που επιτυγχάνεται μια πιο δύσκολη άσκηση το παιδί φεύγει από την αίθουσα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχοντας επιτύχει κάτι που ίσως την προηγούμενη φορά δεν είχε κατορθώσει με αυτοπεποίθηση για το σώμα του και για το ίδιο μειώνοντας το στρες και το άγχος της σχολικής καθημερινότητας. Το Πιλατες για παιδιά δεν έχει το αυστηρό ύφος με την μορφή που διδάσκεται στους ενήλικες. Είναι ένα ασκησιολογιο βασισμένο στο παιχνίδι κάνοντας το παιδί να αναπτύσσει τη δημιουργικότητα του, να κοινωνικοποιείται μέσα από την συνεργασία με αλλά παιδιά, να περνάει ευχάριστα και να το βλέπει σα παιχνίδι και όχι ας άλλη μια εξωσχολική δραστηριότητα.

Τέλος το Πιλατες είναι μια μέθοδος που όταν την μάθεις δύσκολα την ξεχνάς. Οι βασικές αρχές που υιοθετούνται είναι η σωστή στάση, η αρμονία των κινήσεων και ο συντονισμός αυτών. Επίσης θα συντροφεύει τους μικρούς μας φίλους μέχρι την ενηλικίωση έως και τα βαθιά γεράματα. Είναι μια δια βίου συνήθεια, που αναπτύσσοντας την σε μικρή ηλικία μπορεί να επενδύσει ο νέος σε ένα δυνατό σώμα που θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή από τον τρόπο που περπατάει, στέκεται, σκύβει κτλ. Ο ίδιος o Pilates εξάλλου πρότεινε «Συγκεντρωθείτε στην απόκτηση σωστών συνηθειών και αποφύγετε επιφανειακές μηχανικές ασκήσεις που στερούνται πνευματική συγκέντρωση».

 

Νικολέτα Παφλιώτη
Φυσικοθεραπεύτρια-Καθηγήτρια Πιλάτες
Children Pilates Specialist

Περισσότερες πληροφορίες για την Νικολέτα μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο:

 https://www.physiokinetics.gr/omada