Η κατάσταση δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στις εγκύους, αλλά παρατηρείται συχνά σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, λόγω ορμονικών επιδράσεων στον συνδετικό ιστό αλλά και βιομηχανικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την καραντίνα και μας ταξιδεύει πίσω στο 2017. Εύχομαι, όσοι μπείτε στον κόπο να διαβάσετε αυτή την ιστορία, να εντοπίσετε κάποια ταύτιση με όποιες καταστάσεις βιώνετε και να σας βοηθήσει να κάνετε αναγωγές σε προσωπικά διλήμματα. Όσοι δεν διαβάσετε το μεγάλο κείμενο, παρακολουθήστε τουλάχιστον με την ένταση στα ηχεία ψηλά, το βίντεο με την επένδυση ενός πολύ αγαπημένου μου κομματιού από το συγκρότημα «The Paper Kites».
Στις μέρες μας, όλο και πιο συχνά ακούμε, ποσό σημαντικό είναι να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ας δούμε αρχικά τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα κι έπειτα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο pilates, πως μπορούμε να το ενισχύσουμε.
Η άσκηση και τα μηχανικά φορτία στα οστά, παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία υποκατάστασης, αποδεδειγμένα προλαμβάνουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της οστεοπόρωσης. Σε αυτό μάλιστα συμβάλλει η σωστή διατροφή, η έκθεση στον ήλιο και η αποφυγή του αλκοόλ και του τσιγάρου
Ο όρος «σύνδρομο πίεσης έσω διαμερίσματος κνήμης» (MTSS) χρησιμοποιείται διεθνώς για να χαρακτηρίσει τον βαθύ και αμβλύ, διαλειπόμενο ή συνεχόμενο πόνο κατά μήκος του εσωτερικού οστικού όριου της κνήμης, στα κάτω 2/3 του μήκους του οστού μέχρι και την ποδοκνημική. Πρόκειται για την πλέον συχνή δρομική μυοσκελετική πάθηση στα κάτω άκρα. Προσβάλλει δρομείς όλων των ηλικιών και αποστάσεων και κατέχει το εντυπωσιακό ποσοστό εμφάνισης 13-17% των δρομικών τραυματισμών στα κάτω άκρα.
Η μεγάλη γιορτή του μαζικού Ελληνικού αθλητισμού πλησιάζει. Μιας και το δρομικό κίνημα της χώρας ολοένα και γιγανόνεται, πολλοί είναι εκείνοι που θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά τις αντοχές τους στα 10 ή τα 42.195 χιλιόμετρα. Φυσικά οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ειδικά ο Μαραθώνιος δεν είναι παιχνίδι και ως εκ τούτου, ένας υγιής και ευχάριστος τερματισμός στο Καλλιμάρμαρο προϋποθέτει έναν όγκο προπόνησης πριν.
Όπως σε κάθε πρόβλημα υγείας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εάν κάτι σας προβληματίζει στη κινητική συμπεριφορά του παιδιού σας, ζητήστε από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας να κάνει έναν «έλεγχο παιδικής μυοσκελετικής ανάπτυξης και ορθοσωμίας», προκειμένου να αναγνωρίσει προδιαθέσεις και να προτείνει λύσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.
«Το θέμα δεν είναι να αντιμετωπίζεις έναν τραυματισμό αλλά να τον προλαμβάνεις. Αλλά και όταν καλείσαι να τον αντιμετωπίσεις να το κάνεις σωστά για να έχει αποτέλεσμα». Με αυτήν ακριβώς τη λογική ο Στέλιος Πετρούτσος, Φυσικοθεραπευτής εξειδικευμένος στις αθλητικές μυοσκελετικές παθήσεις, μας αναλύει τις αιτίες που προκαλούν έναν από τους πιο συνηθισμένους δρομικούς τραυματισμούς, το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας και μας επισημαίνει πώς να τις αντιμετωπίσουμε!
Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μία έγκυρη αιτιολόγηση της υψηλής συχνότητας αυτού του φαινομένου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι «πρέπει να αποδεχόμαστε αυτήν την παραμόρφωση ως φυσιολογική επειδή αγγίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού»;