Skip to main content
Block
Image is not available

The Custom
Carbon Project

Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available
Image is not available

Εταιρική Αποστολή

Η αφοσίωσή μας στην αποτελεσματική, φυσική ανθρώπινη κίνηση είναι ενσωματωμένη στο DNA μας. Πιστεύουμε ότι κάθε «βήμα προς τα μπρος» - που φιλοσοφικά συμβολίζει την πρόοδο του ανθρώπινου είδους - πρέπει να είναι αποτελεσματικό, κάθε κίνηση βελτιστοποιημένη, προβλέποντας και μετριάζοντας τα βλαπτικά φορτία, ώστε να επιτρέπουμε σε κάθε αθλητή, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητας του, να ευδοκιμεί στην επιδίωξή του για βελτίωση και ευημερία. Επαινούμε τη φύση, ως την απόλυτη και απαραίτητη «παιδική χαρά», για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, για αυτό παράγουμε καινοτόμα προϊόντα, περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας στο ελάχιστο.

Εταιρικό Όραμα

Η προοδευτική μετάβαση στην βιομηχανία και την τεχνολογική επανάσταση, μας υποχρεώνει να ζούμε μακριά από την πραγματική μας φύση, περιορίζει την πλήρη έκφραση των κλίσεων και των βαθύτερων ενστίκτων μας. Με αμοιβαίο σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον που τον φιλοξενεί, αντιμετωπίζουμε την έμφυτη επιθυμία του ανθρώπου για σωματική άσκηση και πρόοδο - μέσω αθλητικών επιδόσεων - ως μια ενστικτώδη προσπάθεια προς την επίτευξη ευδαιμονίας. Οραματιζόμαστε λοιπόν και επιδιώκουμε, έναν κόσμο όπου οι αθλητές και «αθλούμενοι» ξεπερνούν τον εαυτό τους καθημερινά, για να βιώνουν αναρίθμητα και τεκμηριωμένα ψυχοσωματικά οφέλη, με την τεχνολογία να υποστηρίζει απρόσκοπτα το ταξίδι τους και όπου το απαραίτητο φυσικό περιβάλλον για την ανθρώπινη ζωή, θα ανθίζει παράλληλα. Με κάθε βήμα μπροστά, με κάθε τραυματισμό που αποτρέπεται και με κάθε βιώσιμη επιλογή που εφαρμόζουμε, θα πλησιάσουμε περισσότερο σε αυτή τη συλλογική φιλοδοξία.

Φιλοσοφία

Κάθε διαδικασία στο εργαστήριο μας είναι ουσιαστική & αποτελεσματική, χωρίς να αναλωνόμαστε σε περιττές τεχνολογίες εντυπώσεων. Προσπαθούμε πάντοτε να συνδυάζουμε ιδανικά διαπιστωμένες τεχνολογίες υλικών, μαζί με έγκυρα ερευνητικά συμπεράσματα των επιστημών που μελετούν τις επιπτώσεις των εξωτερικών φορτίων στους ανθρώπινους ιστούς.

Το CCP λειτουργεί αντιδιαμετρικά με το παλαιολιθικό μοντέλο της υποχρεωτικής «διόρθωσης της πλατυποδίας» (πρηνισμός) και της ουτοπικής αντίληψης περί «ευθυγράμμισης» των οστών στο κάτω άκρο. Εμείς εφαρμόζουμε στο δρομικό υπόδημα «ιδιοδεκτικές συσκευές» που δεν καθοδηγούν την φυσιολογική κίνηση. Δηλαδή, οι κατασκευές μας λειτουργούν συνεργικά με την κίνηση και τη φυσιολογία του κάθε αθλητή - όχι εναντίον της! Έτσι, διασφαλίζουμε τον ιδανικό συνδυασμό μέγιστης απόδοσης & προστασίας, σε όλες τις προπονητικές συνθήκες, αλλά και στα διαφορετικά τερέν.

Οι καινοτόμες κατασκευές μας είναι πραγματικά μοναδικές

Μετά από δύο δεκαετίες κλινικής εξειδίκευσης, πάνω στη βάση ενός ισχυρού ακαδημαϊκού υπόβαθρου, δημιουργήσαμε έναν πρωτότυπο εξεταστικό αλγόριθμο, για την μέτρηση των αθλητών - το adaptive biomechanics concept (ABC).

Σε αυτόν τον δυναμικά προσαρμοζόμενο (“adaptive”) αλγόριθμο, εισάγουμε τα εξεταστικά ευρήματα κάθε αθλητή, μαζί με αναλυτικές πληροφορίες σε σχέση με τον προπονητικό όγκο/ένταση, τα τερέν δράσης, προηγούμενους ή υφιστάμενους τραυματισμούς, τους μέσο-μακροπρόθεσμους ατομικούς αγωνιστικούς στόχους και πολλά άλλα. Η προσεκτική συσχέτιση, των αποτελεσμάτων της κλινικής μέτρησης του αθλητή με τα προπονητικά δεδομένα, καθορίζουν τις πραγματικά μοναδικές ιδιότητες της κάθε Carbon/Kevlar κατασκευής, η οποία είναι κυριολεκτικά
«κομμένη & ραμμένη» πάνω στον κάθε αθλητή που την χρησιμοποιεί !

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

Υφάσματα άνθρακα, Kevlar και νάιλον, προ-εμποτισμένα με ρητίνες αεροδιαστημικών προδιαγραφών, συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο ανά περίπτωση, ως προς την τεχνοτροπία πλέξης και αλληλοεπικάλυψης μεταξύ τους πάνω στο εκμαγείο και ωριμάζουν σε φούρνο με εφαρμογή πίεσης κενού αέρος. Ως αποτέλεσμα, ο πυρήνας κάθε ορθωτικού που κατασκευάζουμε, πέρα από την μοναδική γεωμετρία και μέγεθος ανά περίπτωση αθλητή, σημειώνει επίσης μεικτές ιδιότητες ακαμψίας και ελαστικότητας στους διαφορετικούς άξονες κίνησης, ιδιαίτερα χαμηλό βάρος, ασφάλεια στην εφαρμογή και υψηλή ανθεκτικότητα στο πέρασμα του χρόνου από την συνεχή χρήση.

Τα αναλώσιμα μέρη του ορθωτικού πέλματος (πρόσθιο μέρος και οπίσθιο τακουνάκι ανύψωσης), κατασκευάζονται από 3D-printer με τεχνολογία «Continuous Fiber Reinforcement» (CFR), που επιτρέπει την δυνατότητα διαμόρφωσης δικτύου κυψελών, ανά περίπτωση, επιτυγχάνοντας έτσι εξειδικευμένες ιδιότητες και στα επικουρικά υλικά κάθε ζεύγους ορθωτικών πελμάτων. Δικαιολογημένα λοιπόν, θεωρούμε την κάθε κατασκευή μας ως ένα μοναδικό έργο τέχνης και αριστούργημα μηχανικής, το οποίο σημειώνοντας πρωτοποριακές ιδιότητες, βελτιώνει την αθλητική απόδοση, επιμηκύνει την ζωή χρήσης του αθλητικού παπουτσιού και προλαμβάνει την εμφάνιση τραυματισμών από υπέρχρηση.

Ο πυρήνας του ορθωτικού έχει σχεδιαστεί ώστε να μην σπάει και μην αλλοιώνεται από την χρήση, για αυτό και εγγυημένα δεν απαιτείται αντικατάσταση του. Για τα τα EVA καλύμματα προβλέπεται αντικατάσταση ανά 2-3 χρόνια, ενώ για τα 3D-printed επικουρικά μέρη του ορθωτικού πέλματος ανά 3-4 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων από το τμήμα έρευνας και εξέλιξης.

Projects σε διαρκή εξέλιξη

Θεωρούμε κάθε κατασκευή μας, ως ένα μοναδικό έργο τέχνης και ένα αριστούργημα μηχανικής. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε μόνο καινοτόμες πρώτες ύλες και προηγμένες τεχνολογίες, χωρίς συμβιβασμούς, όπως τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα, 3-D printing, για να παράγουμε προϊόντα που επιδεικνύουν ιδιότητες, που δεν έχουν ξαναειπωθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Για να γνωρίσετε και να αποκτήσετε κάποιο από τα προϊόντα μας, παρακαλούμε επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα μας www.customcarbonproject.com   

Μοναδικές ιδιότητες και μελετημένοι συνδυασμοί,
δημιουργούν εξειδικευμένη συμπεριφορά για κάθε μοντέλο-οδηγό

Δυναμικά προσαρμοζόμενη αντιολίσθηση

Μαυρισμένα νύχια, φουσκάλες, κάλοι - στις περισσότερες των περιπτώσεων ευθύνεται η υγρασία (αυξημένη εφίδρωση ή υγρό τερέν), σε συνδυασμό με προχωρημένη φθορά της μέσο-σόλας του υποδήματος ή/και λάθος μέγεθος παπουτσιού. Και όταν σφίγγουμε υπερβολικά τα κορδόνια, για να ελέγξουμε την θέση του ποδιού μέσα στο υπόδημα (ολίσθηση), αρχίζουν τα προβλήματα συμπίεσης τενόντων στο πέλμα, δυσφορία στα πόδια και κράμπες στα δάκτυλα.

Στο CCP χρησιμοποιούμε αντιολισθητικά καλύμματα, τα οποία σαν ζωντανοί οργανισμοί «διαβάζουν» τις συνθήκες στο εσωτερικό περιβάλλον του υποδήματος και προσαρμόζουν ανάλογα τις ιδιότητες τους. Πιο συγκεκριμένα, όταν το εσωτερικό του υποδήματος είναι στεγνό, το κάλυμμα του ορθωτικού παρουσιάζει μικρό βαθμό αντιολίσθησης και έτσι επιτρέπει κατά την φυσιολογική χρήση, μια φιλική και άνετη εφαρμογή. Όταν όμως περάσει υγρασία από την κάλτσα στο κάλυμμα (ή όταν βραχεί το παπούτσι), τότε αυτομάτως ενεργοποιείται η μέγιστη αντιολισθητική ιδιότητα του ορθωτικού καλύμματος. Ο έλεγχος της ολίσθησης και η εξατομικευμένη – εργονομική - γεωμετρία του ορθωτικού κέλυφους, εξασφαλίζουν την απόλυτη σταθεροποίηση του ποδιού μέσα στο υπόδημα. Έτσι, δεν επιβάλεται να σφίγγουμε υπερβολικά τα κορδόνια. Φυσικά τα πέρα από τα προφανή οφέλη, είναι αναρίθμητα. Τα βασικότερα από αυτά:

  • εργονομική εφαρμογή
  • κέρδος σε όλο το πραγματικό “drive” και “grip” του παπουτσιού
  • πρωτοφανής άνεση στους μεγάλης διάρκειας αγώνες
  • μείωση της επικουρικής δραστηριότητας των μικρών μυών του ποδιού, η οποία φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την δρομική οικονομία και να συμβάλει στη δημιουργία μυϊκών κραμπών
  • πρόληψη γυρίσματος του ποδιού (διάστρεμμα) μέσα στο παπούτσι, κατά τη δραστηριότητα σε ανώμαλο τερέν με απότομες κλίσεις
  • δυνατότητα επιλογής χρώματος καλύμματος

Μεσαίο στρώμα που «διαβάζει» τις συνθήκες και προσαρμόζεται ανάλογα (“mid-layer")

Η νανοτεχνολογία έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο πολυμερές υλικό. Αυτό το υλικό προσαρμόζει τη σκληρότητά του (stiffness), ανάλογα με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο σώμα του, ως αποτέλεσμα στην αλλαγή του ρυθμού ή της ένταση εφαρμογής των συμπιεστικών φορτίων πάνω σε αυτό - «load adaptive response». Κάθε δημιουργία του CCP, ενσωματώνει αυτό το υλικό ανάμεσα στο “κέλυφος” (ο σκελετός του ορθωτικού πέλματος) και το αντιολισθητικό κάλυμμα.

Στις καθημερινές δραστηριότητες ή στις χαλαρές προπονήσεις, το LAR Mid-layer, λόγω του χαμηλού ρυθμού/εύρους φόρτισης, παραμένει μαλακό και ο αθλητής αισθάνεται μια άνετη και ξεκούραστη εφαρμογή. Όταν όμως αυξάνεται η ένταση της δραστηριότητας, το LAR Mid-layer σκληραίνει και έτσι οι μοναδικές ιδιότητες του carbon κέλυφους (stiffness, bending, flex) εφαρμόζονται άμεσα, χωρίς απώλειες! Είναι πράγματι εντυπωσιακό - ένα ορθωτικό πέλμα που λειτουργεί σαν «ζωντανός οργανισμός», ο οποίος μπορεί να αντιλαμβάνεται τις στιγμιαίες ανάγκες του αθλητή και έτσι να προσαρμόζει ανάλογα την συμπεριφορά του!

Τέλος, μια ακόμη αξιοσημείωτη ιδιότητα του LAR Mid-layer είναι η τεκμηριωμένη ελάττωση του φαινομένου του «συντονισμού» των ιστών (Tissue Vibration Attenuation). Ο μηχανικός συντονισμός των ιστών (οστά, μύες, τένοντες κλπ), έχει πλέον αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας στην πρόκληση της νευρομυϊκής κόπωσης, η οποία οδηγεί σε κράμπες, τενοντοπάθειες, περιοστίτιδες και οστικά οιδήματα. Επιπρόσθετα, ο περιορισμός του συντονισμού των ιστών, περιορίζει σημαντικά το προπονητικό «χρέωμα» και έτσι συμβάλλει στη βέλτιστη αποκατάσταση του μυοσκελετικού ανάμεσα σε συχνές προπονήσεις.

Carbon/Kevlar κέλυφος, εργονομικά προσαρμοσμένο ανά περίπτωση

Το μοναδικό κοινό ανάμεσα στο τρέξιμο, σε χωματόδρομο, σε τεχνικό μονοπάτι και στην άσφαλτο, είναι μόνο το «τρέξιμο». Επιπρόσθετα, ο μεγάλος προπονητικός όγκος που απαιτούν τα αθλήματα αντοχής, απαιτεί εναλλαγή τερέν και παπουτσιών, προκειμένου να προλαμβάνονται οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση. Η προσέγγιση του “adaptive biomechanics concept” στο πρώτο ραντεβού με τον αθλητή, μας επιτρέπει να «ποσοστοποιήσουμε» την δραστηριότητα στα διαφορετικά τερέν και έτσι να αναγνωρίσουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της γκάμας παπουτσιών που χρησιμοποιεί ο τακτικός δρομέας.

Η αναλυτική συνεκτίμηση των παραπάνω, καθοδηγεί την επιλογή της πλέξης του ανθρακοϊφάσματος, τον συνδυασμό των στρώσεων από υφάσματα και κατ’ επέκταση το μοναδικό - κάθε φορά - «πάντρεμα» των διαφορετικών υλικών που καθορίζουν τις ουσιαστικές ιδιότητες κάθε δημιουργίας. Για παράδειγμα το custom carbon πέλμα που προορίζεται για αποκλειστική χρήση στο βουνό (Trail Project), θα έχει τέτοια σκληρότητα («stiffness») ώστε να προστατεύει απόλυτα από αιχμηρές πέτρες, αλλά παράλληλα να επιτρέπει στον δρομέα να αντιλαμβάνεται τις εναλλαγές στο τερέν και έτσι το μυοσκελετικό του σύστημα να προσαρμόζεται γρήγορα σε διαφορετικές συνθήκες. Από την άλλη, η custom carbon κατασκευή που προορίζεται για αγωνιστική χρήση στην άσφαλτο (Road Project), θα έχει τέτοιο «stiffness», «bend» και «response», ώστε να εξασφαλίζει την πιο αποδοτική πρόσθια προώθηση («forward drive»).

Ειδική σχεδίαση στο πρόσθιο τμήμα της ορθωτικής

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ορθωτικά, στις δικές μας δημιουργίες το πρόσθιο τμήμα δεν γεμίζει απλά το παπούτσι. Το ανθρώπινο πέλμα είναι πλούσιο σε νεύρα, αγγεία και άλλες εξαιρετικά ευαίσθητες δομές και για αυτό η προσεκτική σχεδίαση στο πρόσθιο τμήμα της όρθωσης, είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει την διατήρηση των ουσιαστικών ιδιοτήτων της όρθωσης (stiffness, bending, durability), χωρίς να «μπουκώνει» το παπούτσι, ή να επιβαρύνει με τη μακροχρόνια και έντονη χρήση, την φυσιολογία των ευαίσθητων δομών στο πρόσθιο άκρον πόδι.

Για παράδειγμα, στο μοντέλο-οδηγό που προορίζεται για χρήση στο βουνό (Trail Project), τοποθετούμε μία σκληρή, αλλά συνάμα και ελαστική Kevlar δοκό («stringer»). Η επιμήκης τοποθέτηση της δοκού, εμποδίζει την αναδίπλωση του ορθωτικού σε όλες τις συνθήκες και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη αντιολισθητική ικανότητα του καλύμματος. Έχουμε επιλέξει το Kevlar, διότι χάρις την ελαστικότητα του δεν εμποδίζει την φυσική κίνηση του ποδιού, που είναι απαραίτητη σε μεγάλες κλίσεις στο βουνό ώστε να μπορεί το πέλμα του αθλητή να «διαβάζει» τις εναλλαγές στο τερέν, ενώ με την σκληρότητα του προστατεύει τα ευαίσθητα μετατάρσια από μυτερές πέτρες.