
O δημιουργός του “custom carbon project” (CCP) είναι Φυσικοθεραπευτής απόφοιτος του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθηνών. Επίσης, κατέχει ένα master degree (MSc) στην αθλητική αποκατάσταση και ένα honors degree (Hons) στην εμβιομηχανική επιστήμη, ενώ είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΠΑΔΑ. Κατέχει στο ενεργητικό του αρκετούς τερματισμούς σε μαραθώνιες αποστάσεις δρόμου και βουνού και επίσης είχε την τιμή να συμμετέχει, ως ένας από πέντε διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως, στην ομάδα έρευνας και εξέλιξης των δρομικών μοντέλων γνωστής εταιρείας παραγωγής παπουτσιών. Η αμφίδρομη σχέση που έχει αναπτύξει ο ιδρυτής του CCP, ανάμεσα στην επαγγελματική εξειδίκευση και την δρομική δραστηριότητα, οδήγησε στην δημιουργία & εξέλιξη των ορθωτικών πελμάτων που φτιάχνονται από ανθρακοϊνες.
Μέσα από μια «εμμονική» και μεθοδική, πολυετή πορεία δοκιμών και πειραματισμών, σε στενή συνεργασία με ελίτ και ανταγωνιστικούς δρομείς τρεξίματος βουνού και δρόμου, έχουμε καταλήξει στην πλέον εξελιγμένη έκδοση αυτού του δυναμικά εξελισσόμενου project, που συνδυάζει τις ιδιότητες του Carbon και του Kevlar σε μοναδικές δημιουργίες!
Κάθε διαδικασία στο εργαστήριο μας είναι ουσιαστική & αποτελεσματική, χωρίς να αναλωνόμαστε σε περιττές τεχνολογίες εντυπώσεων. Προσπαθούμε πάντοτε να συνδυάζουμε ιδανικά διαπιστωμένες τεχνολογίες υλικών, μαζί με έγκυρα ερευνητικά συμπεράσματα των επιστημών που μελετούν τις επιπτώσεις των εξωτερικών φορτίων στους ανθρώπινους ιστούς.
Το CCP λειτουργεί αντιδιαμετρικά με το παλαιολιθικό μοντέλο της υποχρεωτικής «διόρθωσης της πλατυποδίας» (πρηνισμός) και της ουτοπικής αντίληψης περί «ευθυγράμμισης» των οστών στο κάτω άκρο. Εμείς εφαρμόζουμε στο δρομικό υπόδημα «ιδιοδεκτικές συσκευές» που δεν καθοδηγούν την φυσιολογική κίνηση. Δηλαδή, οι κατασκευές μας λειτουργούν συνεργικά με την κίνηση και τη φυσιολογία του κάθε αθλητή - όχι εναντίον της! Έτσι, διασφαλίζουμε τον ιδανικό συνδυασμό μέγιστης απόδοσης & προστασίας, σε όλες τις προπονητικές συνθήκες, αλλά και στα διαφορετικά τερέν.
Μετά από δύο δεκαετίες κλινικής εξειδίκευσης, πάνω στη βάση ενός ισχυρού ακαδημαϊκού υπόβαθρου, δημιουργήσαμε έναν πρωτότυπο εξεταστικό αλγόριθμο, για την μέτρηση των αθλητών - το adaptive biomechanics concept (ABC).
Σε αυτόν τον δυναμικά προσαρμοζόμενο (“adaptive”) αλγόριθμο, εισάγουμε τα εξεταστικά ευρήματα κάθε αθλητή, μαζί με αναλυτικές πληροφορίες σε σχέση με τον προπονητικό όγκο/ένταση, τα τερέν δράσης, προηγούμενους ή υφιστάμενους τραυματισμούς, τους μέσο-μακροπρόθεσμους ατομικούς αγωνιστικούς στόχους και πολλά άλλα. Η προσεκτική συσχέτιση, των αποτελεσμάτων της κλινικής μέτρησης του αθλητή με τα προπονητικά δεδομένα, καθορίζουν τις πραγματικά μοναδικές ιδιότητες της κάθε Carbon/Kevlar κατασκευής, η οποία είναι κυριολεκτικά
«κομμένη & ραμμένη» πάνω στον κάθε αθλητή που την χρησιμοποιεί !
Έχουμε επιλέξει ως πρώτη ύλη τα υφάσματα από ανθρακοϊνες και από ίνες Kevlar, τα οποία εμποτίζουμε αποκλειστικά με ρητίνες αεροδιαστημικών προδιαγραφών και τα διαμορφώνουμε αυστηρά σε κενό αέρος. Ως αποτέλεσμα, κάθε δημιουργία μας συνδυάζει με αξιοπιστία, τρείς σημαντικές ιδιότητες: την σκληρότητα (stiffness), την ανθεκτικότητα στη στρέψη, διάταση και στρέβλωση (durability) και το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος (super light weight).
Η δυναμική συμπεριφορά (ιδιότητες) μιας Carbon κατασκευής, εξαρτάται κυρίως από:
Εξετάζοντας μεθοδικά, επί σειρά ετών όλες τις παραπάνω μεταβλητές, έχουμε καταλήξει σε τρία βασικά μοντέλα – «οδηγούς» με διαφορετικά βασικά, ειδικά χαρακτηριστικά το καθένα.
Μαυρισμένα νύχια, φουσκάλες, κάλοι - στις περισσότερες των περιπτώσεων ευθύνεται η υγρασία (αυξημένη εφίδρωση ή υγρό τερέν), σε συνδυασμό με προχωρημένη φθορά της μέσο-σόλας του υποδήματος ή/και λάθος μέγεθος παπουτσιού. Και όταν σφίγγουμε υπερβολικά τα κορδόνια, για να ελέγξουμε την θέση του ποδιού μέσα στο υπόδημα (ολίσθηση), αρχίζουν τα προβλήματα συμπίεσης τενόντων στο πέλμα, δυσφορία στα πόδια και κράμπες στα δάκτυλα.
Στο CCP χρησιμοποιούμε αντιολισθητικά καλύμματα, τα οποία σαν ζωντανοί οργανισμοί «διαβάζουν» τις συνθήκες στο εσωτερικό περιβάλλον του υποδήματος και προσαρμόζουν ανάλογα τις ιδιότητες τους. Πιο συγκεκριμένα, όταν το εσωτερικό του υποδήματος είναι στεγνό, το κάλυμμα του ορθωτικού παρουσιάζει μικρό βαθμό αντιολίσθησης και έτσι επιτρέπει κατά την φυσιολογική χρήση, μια φιλική και άνετη εφαρμογή. Όταν όμως περάσει υγρασία από την κάλτσα στο κάλυμμα (ή όταν βραχεί το παπούτσι), τότε αυτομάτως ενεργοποιείται η μέγιστη αντιολισθητική ιδιότητα του ορθωτικού καλύμματος. Ο έλεγχος της ολίσθησης και η εξατομικευμένη – εργονομική - γεωμετρία του ορθωτικού κέλυφους, εξασφαλίζουν την απόλυτη σταθεροποίηση του ποδιού μέσα στο υπόδημα. Έτσι, δεν επιβάλεται να σφίγγουμε υπερβολικά τα κορδόνια. Φυσικά τα πέρα από τα προφανή οφέλη, είναι αναρίθμητα. Τα βασικότερα από αυτά:
Η νανοτεχνολογία έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο πολυμερές υλικό. Αυτό το υλικό προσαρμόζει τη σκληρότητά του (stiffness), ανάλογα με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο σώμα του, ως αποτέλεσμα στην αλλαγή του ρυθμού ή της ένταση εφαρμογής των συμπιεστικών φορτίων πάνω σε αυτό - «load adaptive response». Κάθε δημιουργία του CCP, ενσωματώνει αυτό το υλικό ανάμεσα στο “κέλυφος” (ο σκελετός του ορθωτικού πέλματος) και το αντιολισθητικό κάλυμμα.
Στις καθημερινές δραστηριότητες ή στις χαλαρές προπονήσεις, το LAR Mid-layer, λόγω του χαμηλού ρυθμού/εύρους φόρτισης, παραμένει μαλακό και ο αθλητής αισθάνεται μια άνετη και ξεκούραστη εφαρμογή. Όταν όμως αυξάνεται η ένταση της δραστηριότητας, το LAR Mid-layer σκληραίνει και έτσι οι μοναδικές ιδιότητες του carbon κέλυφους (stiffness, bending, flex) εφαρμόζονται άμεσα, χωρίς απώλειες! Είναι πράγματι εντυπωσιακό - ένα ορθωτικό πέλμα που λειτουργεί σαν «ζωντανός οργανισμός», ο οποίος μπορεί να αντιλαμβάνεται τις στιγμιαίες ανάγκες του αθλητή και έτσι να προσαρμόζει ανάλογα την συμπεριφορά του!
Τέλος, μια ακόμη αξιοσημείωτη ιδιότητα του LAR Mid-layer είναι η τεκμηριωμένη ελάττωση του φαινομένου του «συντονισμού» των ιστών (Tissue Vibration Attenuation). Ο μηχανικός συντονισμός των ιστών (οστά, μύες, τένοντες κλπ), έχει πλέον αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας στην πρόκληση της νευρομυϊκής κόπωσης, η οποία οδηγεί σε κράμπες, τενοντοπάθειες, περιοστίτιδες και οστικά οιδήματα. Επιπρόσθετα, ο περιορισμός του συντονισμού των ιστών, περιορίζει σημαντικά το προπονητικό «χρέωμα» και έτσι συμβάλλει στη βέλτιστη αποκατάσταση του μυοσκελετικού ανάμεσα σε συχνές προπονήσεις.
Το μοναδικό κοινό ανάμεσα στο τρέξιμο, σε χωματόδρομο, σε τεχνικό μονοπάτι και στην άσφαλτο, είναι μόνο το «τρέξιμο». Επιπρόσθετα, ο μεγάλος προπονητικός όγκος που απαιτούν τα αθλήματα αντοχής, απαιτεί εναλλαγή τερέν και παπουτσιών, προκειμένου να προλαμβάνονται οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση. Η προσέγγιση του “adaptive biomechanics concept” στο πρώτο ραντεβού με τον αθλητή, μας επιτρέπει να «ποσοστοποιήσουμε» την δραστηριότητα στα διαφορετικά τερέν και έτσι να αναγνωρίσουμε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της γκάμας παπουτσιών που χρησιμοποιεί ο τακτικός δρομέας.
Η αναλυτική συνεκτίμηση των παραπάνω, καθοδηγεί την επιλογή της πλέξης του ανθρακοϊφάσματος, τον συνδυασμό των στρώσεων από υφάσματα και κατ’ επέκταση το μοναδικό - κάθε φορά - «πάντρεμα» των διαφορετικών υλικών που καθορίζουν τις ουσιαστικές ιδιότητες κάθε δημιουργίας. Για παράδειγμα το custom carbon πέλμα που προορίζεται για αποκλειστική χρήση στο βουνό (Trail Project), θα έχει τέτοια σκληρότητα («stiffness») ώστε να προστατεύει απόλυτα από αιχμηρές πέτρες, αλλά παράλληλα να επιτρέπει στον δρομέα να αντιλαμβάνεται τις εναλλαγές στο τερέν και έτσι το μυοσκελετικό του σύστημα να προσαρμόζεται γρήγορα σε διαφορετικές συνθήκες. Από την άλλη, η custom carbon κατασκευή που προορίζεται για αγωνιστική χρήση στην άσφαλτο (Road Project), θα έχει τέτοιο «stiffness», «bend» και «response», ώστε να εξασφαλίζει την πιο αποδοτική πρόσθια προώθηση («forward drive»).
Σε αντίθεση με τα συμβατικά ορθωτικά, στις δικές μας δημιουργίες το πρόσθιο τμήμα δεν γεμίζει απλά το παπούτσι. Το ανθρώπινο πέλμα είναι πλούσιο σε νεύρα, αγγεία και άλλες εξαιρετικά ευαίσθητες δομές και για αυτό η προσεκτική σχεδίαση στο πρόσθιο τμήμα της όρθωσης, είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει την διατήρηση των ουσιαστικών ιδιοτήτων της όρθωσης (stiffness, bending, durability), χωρίς να «μπουκώνει» το παπούτσι, ή να επιβαρύνει με τη μακροχρόνια και έντονη χρήση, την φυσιολογία των ευαίσθητων δομών στο πρόσθιο άκρον πόδι.
Για παράδειγμα, στο μοντέλο-οδηγό που προορίζεται για χρήση στο βουνό (Trail Project), τοποθετούμε μία σκληρή, αλλά συνάμα και ελαστική Kevlar δοκό («stringer»). Η επιμήκης τοποθέτηση της δοκού, εμποδίζει την αναδίπλωση του ορθωτικού σε όλες τις συνθήκες και έτσι επιτρέπει τη μέγιστη αντιολισθητική ικανότητα του καλύμματος. Έχουμε επιλέξει το Kevlar, διότι χάρις την ελαστικότητα του δεν εμποδίζει την φυσική κίνηση του ποδιού, που είναι απαραίτητη σε μεγάλες κλίσεις στο βουνό ώστε να μπορεί το πέλμα του αθλητή να «διαβάζει» τις εναλλαγές στο τερέν, ενώ με την σκληρότητα του προστατεύει τα ευαίσθητα μετατάρσια από μυτερές πέτρες.
© 2019 Physiokinetics by Petroutsos . Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.